Unaprijeđivanje zakonske regulative za Mikrokreditni sektor u BiH

Dženana Vračo je lojalan klijent MKF LIDER od 2008.godine. Prije nekih osam godina, ona je otvorila malu trgovinu u svojoj nedovršenoj kući u predgrađu Visokog. Boreći se da nekako sastavi kraj s krajem za svoju četvoročlanu porodicu,  i suočavajući se sa žestokom konkurencijom od strane velikih supermarketa, Dženana je odlučila preuzeti rizik i od svog prvog kredita u MKF LIDER je proširila svoj posao na prženje, mljevenje i prodaju vlastitog  brenda kafe. Za veoma kratak period, Dženanina radnja je postala poznata kao najbolje mjesto za kupovinu najkvalitetnije kafe u regiji. Od tog ranog uspjeha, Dženana je učvrstila i nastavila partnerstvo sa MKF LIDER i njen se posao brzo razvio od opskrbe  sa njenim brendom kafe oko 30 lokalnih trgovina, na oko 300 trgovina u 16 gradova, uključujući i neke veće supermarkete. Iako je njena trgovina počela kao mali porodični biznis, Dženana sada ima 3 stalno uposlena radnika, te upošljava i nekoliko sezonskih radnika tokom sezone. U skorijoj budućnosti, Dženana planira zamijeniti svoju staru mašinu za prženje kafe sa novom koja će udvostručiti dnevnu proizvodnju, kupiti novu mašinu za pakovanje koja će značajno poboljšati produktivnost, te uposliti dva nova radnika da pomognu u proizvodnji i prodaji.

Opširnije...

Svečana večera u čast dobitnika Nobelove nagrade za mir gospodina Muhammad Yunusa utemeljitelja koncepta mikrokredita

Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini i BBI VIP Business klub organizirali su sinoć u hotelu „Europa“ u Sarajevu  svečanu večeru u čast profesora Muhammad Yunus-a, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2006. godine, koja mu je dodijeljena kao utemeljitelju koncepta mikrokredita i Grameen banke. Na večeri su  prisustvovali brojni uvaženi gosti, predstavnici mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini i i članovi BBI VIP Business kluba.

Opširnije...

Obavijest o isključenju mikrokreditne fondacije Prizma iz članstva u Udruženju

Upravni odbor Udruženja mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini je  donio odluku  broj: 03 - 368/14 od 28.10.2014. godine o isključenju iz članstva Mikrokreditne fondacije Prizma.

Odluka je donesena u skladu sa odredbom Statuta i Pravilnika o članstvu,  u kojoj je definisano da  članstvo u Udruženju mikrokreditnih organizacija prestaje gubljenjem dozvole za obavljanje mikrokreditne djelatnosti.

Naime, Federalna agencija za bankarstvo je donijela Rješenje o oduzimanju dozvole za obavljanje poslova davanja mikrokredita Mikrokreditnoj fondaciji  Prizma, broj:  07-3573/14 od 09.10.2014. godine čime je prekršena odredba navedenih  akata Udruženja.

Mikrokreditiranje u Evropskoj uniji

Podrška poduzetnicima u okviru EU instrumenta Progress

Evropska komisja je u izvještaju o provedbi Evropskog mikrofinansijskog instrumenta Progress, pokrenutog 2010. godine, istakla važnost mikrokreditiranja kao bitnog alata za pružanje podrške osobama iz grupa u nepovoljnom položaju u njihovim naporima za povratak na radna mjesta i integraciju u društvo.Instrument je u posljednje 4 godine podržan sa oko 205 miliona eura.

Opširnije...

Poziv

Poziv zainteresovanim stranama za podršku u preovladavanju i otklanjanju posljedica nastalim štetama od poplava te stabiliziranju MKO sistema

Dokument možete pogledati u PDF formatu u prilogu.


   Poziv.pdf


Instrukcija za postupanje MKO u vezi elementarnih nepogoda

Dokument možete preuzeti u PDF formatu u prilogu.


Instrukcija.pdf

Sadina Bina, predsjednica UO-a Udruženja mikrokreditnih organizacija BiH

Mikrokreditni sektor u Bosni i Hercegovini   će u narednom periodu nastojati iskazati visok stepen solidarnosti, ljudskosti i društvene odgovornosti prema klijentima koji su ugroženi elementarnim nepogodama, strahovitim poplavama ili klizištima u Bosni i Hercegovini. Svjesni smo činjenice  da je veliki broj ljudi na ovim područjima doživio  ljudske i porodične tragedije,  da su njihovo zdravlje, imovina i poslovne aktivnosti ugroženi ili su njihovi domovi potpuno uništeni.

Izražavamo duboko i iskreno  žaljenje, saosjećanje i empatiju prema svim ugroženim ljudima i nadamo se da  humanitarnim aktivnostima koje organizuju članice Udruženja barem djelimično  pomažemo da unesrećeni vrate vjeru u normalan život i ljudsko dostojanstvo  nakon velikih gubitaka koje su pretrpili.

Opširnije...

Članice Udruženja osposobljene za rad u ugroženim područjima

Obavještavamo klijente organizacija članica Udruženja mikrokreditnih organizacija BiH da je većina  poslovnih prostorija članica ( Eki, Lider, Lok, Mikra, Partner, Mikrofin, Prizma, Sunrise)  u područjima ugroženim katastrofalnim elementarnim nepogodama u BiH osposobljeno za rad i  u maksimalno mogućoj mjeri vraćeno u normalizovano  stanje za poslovanje.

Za sve potrebne kontakte i informacije vezane za saradnju sa ovim organizacijama možete se obratiti osoblju u kancelarijama, na vama  poznate brojeve telefona ili prilikom posjeta kreditnog osoblja klijentima koji su ugroženi prilikom katasrofalnih poplava i klizišta.

Opširnije...

Saopštenje za medije

Mikrokreditni sektor pruža podršku klijentima i stanovništvu u područjima ugroženim elementarnim nepogodama u BiH

Članice Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH kontinuirano poduzimaju niz različitih aktivnosti  kako bi se većem broju klijenata koji su  ugroženi, unesrećeni ili zahvaćeni nedavnim poplavama i klizištima u Bosni i Hercegovini pomoglo i pružila podrška u saniranju šteta i prevazilaženju teškog stanja u kojem se nalaze.

Shodno tome,  mikrokreditni sektor nastoji iskazati visok stepen solidarnosti, ljudskosti i društvene odgovornosti prema stanovništvu u lokalnim zajednicama, što podrazumijeva niz mehanizama za podršku klijentima ali i humanitarne aktivnosti članica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH.

Opširnije...