Svečana večera u čast dobitnika Nobelove nagrade za mir gospodina Muhammad Yunusa utemeljitelja koncepta mikrokredita

Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini i BBI VIP Business klub organizirali su sinoć u hotelu „Europa“ u Sarajevu  svečanu večeru u čast profesora Muhammad Yunus-a, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2006. godine, koja mu je dodijeljena kao utemeljitelju koncepta mikrokredita i Grameen banke. Na večeri su  prisustvovali brojni uvaženi gosti, predstavnici mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini i i članovi BBI VIP Business kluba.

Član Upravnog odbora Udruženja mikrokreditnih organizacija Džavid Sejfović se u pozdravnom govoru zahvalio profesoru Yunusu što je  ukazao veliku čast  posjetom našoj zemlji, koja ima jedno od najrazvijenijih mikrokreditnih tržišta na svijetu, te je također izrazio zahvalnost  prisutnim gostima što su se odazvali pozivu i  prisustvom dali podršku daljem razvoju mikoreditiranja u BiH.

Pored ostalog, gospodin Sejfović  je istakao ulogu i značaj mikrokreditiranja u Bosni i Hercegovini, te naglasio da je mikrokreditni sektor u proteklih 18 godina svoga djelovanja omogućio da oko 950.000 lica, a uglavnom se radi o stanovništvu koje nema pristup komercijalnim izvorima kreditiranja,  dobije   kreditna sredstva kojima su pokretali ili jačali svoje mikro i male poslovne aktivnosti u poljoprivredi, trgovini, uslužnim djelatnostima i proizvodnji. U razdoblju od 1996. do danas  plasirano je preko  7 milijardi konvertibilnih maraka u oko 2,5 miliona  pojedinačnih kreditnih aranžmana, čime je učinjeno  mnogo na razvoju i potpori mikro i malom poduzetništvu,  samozapošljavanju, otvaranju novih radnih mjesta, povećanju prihoda u domaćinstvima sa niskim primanjima i generalno u poboljšanju uslova  života te ekonomskog i društvenog položaja korisnika kredita. Danas, mikrokreditne organizacije u Bosni i Hercegovini opslužuju više od 200,000 klijenata sa portfolijem od preko 500 miliona KM.

Gospodin Sejfović je također istakao da će u narednom periodu Udruženje, u saradnji sa nadležnim institucijama i međunarodnim partnerima, raditi na unapređivanju  zakonskog okvira koji će omogućiti dalji razvoj mikrokreditnog sektora, kao i adekvatne supervizije njegovog poslovanja.