Jagode na kraju grada


Mirheta Šiljegović iz naselja Poljana, koje se nalazi na periferiji Tuzle, u julu 2013. godine je podigla zasad jagode i krenula u ozbiljnu proizvodnju ovog voća. U Mirhetinom jagodnjaku zasađeno je 4.000 sadnica, i ona očekuje da će već prilikom prve berbe ostvariti prinos od blizu 3 tone slatkih plodova.

Opširnije...

Mikrokrediti za poljoprivredu i stočarstvo


Klijent Ljubiša Lakić živi u selu Kosijerovu, opština Laktaši. Živi u vlastitom domaćinstvu sa suprugom, kćerkom, zetom i unukom. Čitava porodica je uključena u poljoprivrednu proizvodnju. Porodica uživa ugled vrijednih i poštenih domaćina.

Opširnije...

Cigla po cigla - normalan život

Orašje, mali grad na rijeci Savi. Mirno mjesto ni po cemu drugacije od ostalih pogranicnih mjesta. Ali ipak, u necemu se razlikuje. Na samom ulazu u grad, živi Ðuro Sarvaš. Obican mještanin, a tako drugaciji. Roden u skromnoj radnickoj porodici navikao da radi i živi iskljucivo od svog rada. Od malih nogu je pomagao ocu i majci na poslu u obližnjoj ciglani. Malo po malo, naucio je opekarski zanat i prije nekoliko godina poceo samostalno da se bavi izradom betonske galanterije. Uz pomoc EKI kredita, poceo je sa poslom.

Opširnije...

Uz pomoć mikrokredita do proizvodnje malina


Smail Kulašin živi u Donjem Vakufu, malom bosanskom gradiću koji je poznat po razvijenoj drvnoj industriji, pilanama i  stolarima. Smail je svoj radni vijek započeo u drvnoj industriji u Vakufu radeći na poslovima  održavanja  parnih kotlova u fabrici za proizvodnju namještaja. Radio je sve do 2004. godine kada  fabrika odlazi u stečaj i kada je morao da se sam snalazi, kako bi sebi i svojoj porodici obezbijedio egzistenciju.

Opširnije...

Najljepši prozori u selu


U mjestu udaljenom 4,5km od Zenice je dom Mehmedove porodice. Dvije generacije žive u dvospratnoj kući, 7mx6m, izgrađenoj prije 30 godina. Na gornjem spratu žive Mehmed (56), njegova supruga (56) i sin (29). Na donjoj etaži živi Mehmedov stariji sin (30) sa svojom suprugom (29) i njihovo dvoje djece. Mehmed unuk ima 9 godina i ide u osnovnu školu kilometar udaljenu od njegove kuće. Mehmedova unuka ima 10 mjeseci i najmlađi je član porodice. Unuk će za dvije godine svoje školovanje morati nastaviti u školi 4,5km daleko od njihove kuće. To je dug put za ići pješke u školu.

Opširnije...

Konjički klub “Basquil” – humanost i ljubav prema životinjama


Konjički klub “Basquil” iz Sarajeva je dugogodišnji član LIDER-ove porodice, tačnije od 2007. godine. “Basquil” je neprofitna organizacija koja se bavi organizovanjem škole jahanja za osnovne škole i vrtiće, terapijsko jahanje za djecu s posebnim potrebama i odrasle.

Opširnije...