Konjički klub “Basquil” – humanost i ljubav prema životinjama


Konjički klub “Basquil” iz Sarajeva je dugogodišnji član LIDER-ove porodice, tačnije od 2007. godine. “Basquil” je neprofitna organizacija koja se bavi organizovanjem škole jahanja za osnovne škole i vrtiće, terapijsko jahanje za djecu s posebnim potrebama i odrasle.

“Basquil” je član Saveza Konjičkih klubova BiH i redovni učesnik na državnim i međunarodnim takmičenjima. Emina i Jasmin, osnivači kluba, aktivno rade na razvoju konjičkog sporta u BiH.

Treba spomenuti da su najuspješniji klub u BiH u 2009., 2010. i 2011. godini, a u 2012. godini na takmičenju u Sarajevu u Rakovici, u dječijem dijelu takmičenja, osvojili su zavidno I, II i IV mjesto, a u juniorskom dijelu takmičenja III mjesto.

Kreditna sredstva, tokom dužeg niza godina, koliko sarađuju sa LIDER-om, uložili su u nabavku konja, proširenje štale i uređenje terena. Uz pomoć posljednjeg kredita, tokom 2012. godine, otvorili su i bife za članove i posjetioce kluba. Emina i Jasmin kažu: “Zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom, ljubaznim osobljem i fer odnosom".