Jagode na kraju grada


Mirheta Šiljegović iz naselja Poljana, koje se nalazi na periferiji Tuzle, u julu 2013. godine je podigla zasad jagode i krenula u ozbiljnu proizvodnju ovog voća. U Mirhetinom jagodnjaku zasađeno je 4.000 sadnica, i ona očekuje da će već prilikom prve berbe ostvariti prinos od blizu 3 tone slatkih plodova.


Kako je muž jedini u porodici zaposlen, a njihove  dvije kćerke se školuju, iako stanuju na rubu velikog grada, prihodi koje imaju nisu mogli pokriti troškove života Šiljegovića. S obzirom da u blizini porodične kuće raspolažu odgovarajućim poljoprivrednim zemljištem, odlučili su se da njihov dodatni posao bude uzgoj jagode. Najlakši put da ostvare svoju zamisao, Mirheta i njen suprug su vidjeli u podizanju namjenskog kredita kod Partrner mikrokreditne fondacije koji osim obezbjeđenja potrebnih sredstava za bavljenje poljoprivredom, podrazumijeva i pružanje stručne pomoći u svim fazama proizvodnje, te druge vidove podrške.

Robni kredit u ovom slučaju iznosi 2.000 KM, a posebnu pogodnost za voćare  predstavlja grejs period od 12 mjeseci kada se plaća samo kamata. Ona iznosi 9,90 posto, puno je manja od procenata kojima se špekuliše u javnosti, i kako tvrde poljoprivrednici, na nivou je koji obezbjeđuje rentabilnu proizvodnju.

„Kredit je veoma povoljan jer ću rate početi otplaćivati tek kada prispiju prvi plodovi. Visina kamate je također prihvatljiva, i prema mojoj kalkulaciji, za dvije godine ću vratiti sve dugove i ostvariti značajan prihod“, kaže Mirheta Šiljegović, ističući da bez podrške Partner MKF ne bi mogla početi sa uzgojem jagodičastog voća. Dodaje da je poljoprivreda praktično jedina prilika da se bez velikih ulaganja dođe do dodatnih sredstava za život i preporučuje svima koji imaju mogućnosti da iskoriste dobre uslove koji se nude kroz kreditne proizvode Partner mikrokreditne fondacije i sami sebi otvore radno mjesto. 

Mirheta čak i u zimskom periodu veći dio vremena provodi u svom voćnjaku. Zahvaljujući njenom angažmanu i pridržavanju uputa koje dobija od  Partneroviih agronoma, jagodnjak je trenutno u odličnom stanju. Ukoliko sve bude teklo kako su planirali, s obzirom da imaju još zemljišta, Šiljegovići najavljuju da će u saradnji sa Partner mikrokreditnom fondacijom proširiti svoj zasad.