Mikrokreditiranje u Evropskoj uniji

Podrška poduzetnicima u okviru EU instrumenta Progress

Evropska komisja je u izvještaju o provedbi Evropskog mikrofinansijskog instrumenta Progress, pokrenutog 2010. godine, istakla važnost mikrokreditiranja kao bitnog alata za pružanje podrške osobama iz grupa u nepovoljnom položaju u njihovim naporima za povratak na radna mjesta i integraciju u društvo.Instrument je u posljednje 4 godine podržan sa oko 205 miliona eura.

Opširnije...

MMF podržava unaprijeđenje regulatornog okvira za mikrokreditni sektor

Sarajevo, 15 . novembar 2013. godine.

 

Danas je u Sarajevu održan sastanak predstavnika Misije MMF-a i članova upravnog odbora  Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH. Nakon prvog sastanka, održanog u septembru ove godine, na kojem se Misija upoznala sa trenutnim stanjem u mikrofinansijskom sektoru, danas se razgovaralo o mogućnostima  unaprijeđenja regulatornog okvira za finansijski sektor, uključujući i mikrokreditni sektor.  Predstavnik Misije je iskazao zainteresiranost i spremnost MMF-a   da pruži podršku   navednim procesima, uključujući i zaštitu korisnika finansijskih usluga. U tom smislu će se tražiti i podrška inostranih organizacija sa sjedištem u BiH, a  koje su u poslovnim odnosima  sa MKO.

Oporavak mikrokreditnog sektora u BiH


Sarajevo, 25.03.2013. - Poslovanje mikrokreditnih organizacija u BiH u 2012. godini bilo je tema konferencije za medije održane u sarajevskom hotelu „Europa“ u organizaciji Udruženja mikrokreditnih organizacija „AMFI“. Većina mikrokreditnih organizacija, članica AMFI-ja, koje imaju tržišno učešće u BiH od 98%, zabilježile su pozitivan finansijski rezultat tokom 2012. godine. Prema  podacima Udruženja, portfolio u riziku preko 30 dana u mikrokreditnom sektoru je u 2012. godini iznosio 1,99% što je za 3,49% niže u odnosu na 2010. godinu.

Opširnije...

Pripajanje LOK i Žene za žene International


Sarajevo, 05.03.2013. – Kao odgovor na izazove i potrebe konsolidacije mikrokreditnog sektora, Mikrokreditna fondacija LOK Sarajevo (LOK MKF) i Mikrokreditna fondacija „Žene za žene International“ Sarajevo (MKF ŽŽI) su se pripojile. LOK MKF godinama uživa poziciju među pet vodećih mikrokreditnih organizacija u BiH i svoj imidž na tržištu gradi na kontinuiranom praćenju zadovoljstva svojih klijenata, unapređenju kvaliteta i širenju dostupnosti svoje ponude što većem broju stanovnika, dok MKF ŽŽI posvećeno djeluje i pruža podršku ženskom poduzetništvu.

Opširnije...

Još jedna članica dobila prestižni certifikat


Sarajevo, 26.02.2013. – Udruženje mikrofinansijskih organizacija u Bosni i Hercegovini „AMFI“, s ponosom objavljuje veliko dostignuće još jedne svoje članice Mikrokreditne fondacije MI BOSPO iz Tuzle, koja je ispunila sve uslove za dobijanje prestižnog Certifikata o zaštiti klijenata, u okviru globalnog projekta „Smart Campaign,“ koji ima za cilj sprovođenje principa zaštite klijenata u svjetskoj mikrofinansijskoj industriji.

Opširnije...

Dvije MKO iz BiH među prvih pet u svijetu

Udruženje mikrofinansijskih organizacija u Bosni i Hercegovini (AMFI), s ponosom objavljuje veliko dostignuće svojih članica MKF Partner iz Tuzle i MKF EKI iz Sarajeva, koje su među prvih pet mikrofinanskijskih fondacija u svijetu dobile prestižni Certifikat o zaštiti klijenata, u okviru globalnog projekta Smart Campaign, koji ima za cilj sprovođenje principa zaštite klijenata u svjetskoj mikrofinansijskoj industriji.


Opširnije...

MKO u BiH podržale preko 560.000 osoba

Od 1996. do sada, mikrokreditne organizacije su svojom djelatnošću davale i daju značajan doprinos ukupnom društveno-ekonomskom oporavku i razvoju BiH, te smanjenju siromaštva i povećanju zaposlenosti. Većina mikrokreditnih organizacija, članica Udruženja mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini (AMFI), koje imaju tržišno učešće u BiH od 98 posto, zabilježile su pozitivan finansijski rezultat tokom devet mjeseci 2012. godine.

Opširnije...

Otvoreni dani bh. ženskog poduzetništva

Ove je godine Udruženje Žene za žene International manifestaciju organiziralo uz punu podršku Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH, koje se kroz rad svojih članica zalaže za poticaj razvoja bh. poduzetništva.

Opširnije...

MKO za 15 godina plasirale oko 5,64 milijarde KM kredita

Od ukupnog broja mikrokredita za poslovnu djelatnost plasirano je 4.481.000.000 KM ili oko 75 posto kreditnih sredstava. Mikrokrediti potiču samozapošljavanje i zapošljavanje

Imajući u vidu podatak Agencije za statistiku, po kojem u ovom trenutku oko 530.000 osoba u BiH nema zaposlenje, dakle zbog nemogućnosti da  podigne kredit kod komercijalnih banaka, mikrokrediti su zapravo jedina opcija putem koje nezaposlena lica mogu premostiti trenutne novčane poteškoće ili pokrenuti vlastiti posao i tako doći do adekvatnih sredstava dostatnih za osnovne životne potrebe.

Na bh. tržištu trenutno djeluje 25 mikrokreditnih organizacija (MKO), a prednost mikrokreditiranja je svakako da svakom pravnom licu kako u oblasti mikro i malog poduzetništva koje nema vlastitu imovinu, tako i svakom privrednom društvu omogući pristupanje odgovarajućim  kreditnim sredstvima putem mikrokreditnih organizacija i kada nema adekvatna sredstava obezbjeđnja kredita.

Opširnije...

Oporavak mikrofinansijskog sektora Značajan porast finansijske stabilnosti

Sarajevo, 27. 03. 2012. godineAnalize poslovanja  članica  Udruženja  mikrokreditnih oganizacija u Bosni i Hercegovini pokazuju da ovaj sektor nastavlja pokazivati pozitivne rezultate oporavka, nakon krize koja je zahvatila i najrazvijenija finansijska tržišta.

Opširnije...