Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

AMFI: Mikrofinansijski sektor ima potencijal da bude važna poluga u oporavku privrede od posljedica pandemije COVID-19

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sarajevo, 30. oktobar/listopad 2020. – u organizaciji Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI održan je webinar na temu Oktobar – mjesec mikrofinansiranja.

U radu webinara učestvovao je veliki broj predstavnika mikrokreditnog sektora u BiH, regulatora, nadležnih institucija i međunarodnih organizacija.  

Elma Zukić, predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH AMFI istaknula je da je „Digitalizacija jedan od ključnih ciljeva razvoja mikrokreditnog sektora u BiH, ali da naša zemlja zaostaje u ovom segmentu te je upućen poziv nadležnim insititucijama da kreiraju i unaprijede zakonske i podzakonske akte koji utiču na digitalne procese. Konkretno, implementacijom elektronskog potpisa i digitalnom identifikacijom finansijski sektor u BiH bi unaprijedio, proširio i pojeftinio svoje usluge.“ 

Sa webinara je upućen apel državnim organima da u svoje programe uključe ogroman neiskorišteni potencijal mikrokreditnog sektora, koji može biti partner državi u rješavanju jednog od gorućih problema društva kroz samozapošljavanje.

Mali poduzetnici i poljoprivrednici čine okosnicu privrede naše zemlje, a u najvećoj mjeri su klijenti mikrokreditnog sektora.

Na webinaru je istaknuto da je i u ovom teškom periodu pandemije COVID-19, mikrokreditni sektor pokazao visoki nivo odgovornosti i profesionalizma jer su gotovo sve mikrokreditne organizacije klijentima omogućile pristup širokoj paleti kvalitetnih mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica.

Predstavnik naših cijenjenih partnera, Mirzet Ribić, član ekspertnog tima projekta “Mikrofinansije u BiH” kojeg provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke govorio je o potrebi zaštite potrošača kao najranjivijoj populacije u BiH, te u cilju što bržeg oporavka privrede pozvao sve učesnike da u okviru svojih nadležnosti poduzmu potrebne mjere u zaštiti istih.

Gdin. Irfan Nurkanović je ispred ABC TECH Group predstavio digitalnu transformaciju uz video demonstraciju „Digital onboarding“ kreditnog procesa, kao i izazovima u primjeni iste u okviru bosanskohercegovačke regulative.

Održani webinari predstavljaju veliko finale niza aktivnosti koje su Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI i njegove članice proveli tokom oktobra – mjeseca mikrofinansiranja. AMFI i članice mikrokreditnog sektora učestvovale su u ovogodišnjoj online Europe Microfinance Network konferenciji s ciljem fokusiranja na konkretne mjere oporavka mikrokreditnog sektora. Obilježen je i Evropski dan mikrofinansiranja pod motom „Prebroditi oluju“, s ciljem podizanja svijesti o doprinosu mikrofinansiranja u borbi protiv nezaposlenosti i socijalne isključenosti. Sedmu godinu zaredom u saradnji sa MFC je provedena kampanja Borrow Wisly – Mudro do kredita, koja ima za cilj finansijsko educiranje klijenata.“ U toku Oktobra – mjeseca mikrofinansiranja uz podršku IFC realizirana je brošura “Odgovorno zaduživanje” sa ciljem povećanje finansijske pismenosti.

Članci poput ovog - saznajte više