Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

AMFI – Mikrofinansijski sektor u BiH je stabilan

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sarajevo, 25. mart/ožujak 2020. –  Članice Udruženja mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini – AMFI obavještava svoje klijente, kao i javnost da stabilnost mikrokreditnog sektora, unatoč trenutnim okolnostima, nije upitna te da su mikrokreditne institucije poduzele sve mjere kako bi se ublažile posljedice prije svega na klijente a onda i na same MKO.  

Članice AMFI u potpunosti poštuju i provode sve naredbe kriznih štabova, pridržavajući se svih uputstava koja imaju za cilj spriječiti dalje širenje COVID-19, pri tome osiguravajući kontinuitet poslovanja i redovan kontakt sa klijentima.

Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske su donijele Odluke o privremenim mjerama banaka i nedepozitnih finansijskih institucija za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19.

U odlukama se navodi da su, Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske u cilju očuvanja sigurnosti subjekata bankarskog sistema, te zbog povećanja nivoa spremnosti subjekata bankarskog sistema na postupanja u vanrednim okolnostima izazvanim pojavom virusnog oboljenja COVID-19, usvojile odluke o privremenim mjerama za tretman kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica u bankama i nedepozitnim finansijskim institucijama (MKO i lizing društva).

Odluke o privremenim mjerama podrazumijevaju da svaka institucija ima pravo i obavezu da  svaki slučaj pojedinačno obrađuje, te postupa na osnovu vlastite procjene, dokumentacije i informacija o ugroženosti pojedinačnih klijenata i grupa klijenata, te donosi odluke i pronalazi najbolja rješenja za obje strane. Na posljednjem sastanku AMFI-ja sve članice su bile jedinstvene u stavu da će iskoristiti sve raspoložive alate da pomognu klijentima koji budu imali problema sa poslovanjem i prihodima, a vezano za probleme sa COVID-19.

MKO će u roku od 15 dana uskladiti svoje interne akte u skladu sa odredbama ovih Odluka.

Članci poput ovog - saznajte više