Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

Edukacija: Upravljanje IT rizicima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sarajevo, 21. april/travanj 2022. – u organizaciji Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI održana je online edukacija na temu „Upravljanje IT rizicima“.

Riječima dobrodošlice edukaciju je otvorila Elma Zukic, predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI predavačima dr. Haris Hamidović, CISO u Mikrokreditna organizacija EKI – predsjednik AMFI Komisije za informacione tehnologije, digitalizaciju i cybersecurity i gdin Halil Aksu, suosnivač i izvršni direktor kompanije Digitopia, (The Leading Business Impact Platform) koji je govoriti o digitalnoj transformaciji i novim mogućnosti za mikrokreditne organizacije “Digital Transformation – Bring Simplicity to Complexity.”

Gdin Hamidović je u svom izlaganju izjavio “Intenzivna primjena informacijske tehnologije organizacijama donosi brojne poslovne koristi, ali i mnoštvu novih rizika. Ignorisanje informatičkih rizika,  nije prihvatljiva opcija. Opcija nije ni potpuno izbjegavanje rizika na način da se ne koriste mogućnosti novih it tehnologija a čije korištenje može rezultirati povećanjem poslovne učinkovitosti. Informatičkim rizicima je potrebno upravljati na način da se prije svega koriste dobre prakse i okviri korporativnog upravljanja informatikom i informatičkim rizicima koji kao cilj postavljaju vrijednost koju IT donosi poslovnom sistemu i kontrolu i ublažavanje rizika vezanih uz IT.“ 

Gdin Halil Aksu je istakao globalni uticaj digitalne transformacije društva, više se osvrčući na vrijednost održivog uspjeha koji se razlikuje u odnosu na svaku organizaciju te sa konkretnim prijedlozima mjerenja napretka digitalne transformacije organizacija.

„Vrijednost „održivog uspjeha“ je različita za svakoga. 

Digitalna transformacija je neizbježna, mijenja naša iskustva i ponašanja, ali digitalna transformacija mijenja i industriju, tako i finansijsku industriju. 

Brže nego što očekujemo sve što poznajemo će vrlo brzo biti povezato na internet. 

Upotreba umjetne inteligencije -AI, Mašinskog učenja – ML, velike baze podataka poboljšati će životni i poslovni standard!

“Digital is light  speed”, “Digital improves precision”, “Digital enables new value add” istakao je gdin Aksu u svom predstavljanju.

Članci poput ovog - saznajte više