Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

Europski dan mikrofinanciranja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Društveni i socijalni efekti koje postižu mikrokreditne organizacije u Bosni i Hercegovini su od velikog značaja

Sarajevo – U europskom gospodarstvu sve je jasnija uloga mikrofinanciranja kao sredstva za otvaranje radnih mjesta i gospodarski rast.

Inicijativa o obilježavanju Europskog dana mikrofinanciranja pokrenuta je 2015. godine kao alat koji bi služio za isticanje utjecaja mikrofinancijskog sektora u Europi iz socijalne i ekonomske perspektive.

Mikrofinancije obuhvaćaju mikrokredite i različite oblike solidarne pomoći koji služe za zadovoljavanje poslovnih potreba mikropoduzetnika. Glavni cilj je konstantno usavršavanje, inoviranje te razvoj većeg broja učinkovitih oblika mikrofinancijskih proizvoda. Pod klijentima mikrofinancijskih usluga smatraju se osobe niskog dohotka koje nemaju pristup formalnim financijskim institucijama. To su najčešće samozaposlene osobe, često poduzetnici vezani uz kućne radinosti.

Europski dan mikrofinanciranja služi za razmjenu praksi ali i razmišljanje šta je još potrebno kako bi se postigli bolji rezultati i opravdala sredstva koja su povjerena mikrokreditnim organizacijama kao institucijama koje nisu isključivo komercijalne.

„Mikrofinanciranje se odnosi na male zajmove i često se kombinira s drugim financijskim uslugama, savjetima ili financiranjem. Jedan od glavnih ciljeva Europskog dana mikrofinanciranja jeste podizanje svijesti europskih građana o postojanju mikrofinanciranja i njegovoj vrijednosti u borbi protiv nezaposlenosti i socijalne isključenosti. Cilj obilježavanja ovog datuma jeste da se europskim medijima skrene pažnja na to kako mikrofinanciranje djeluje u Europi i kako podržava i pomaže nezaposlenima i europskim građanima isključenim iz tradicionalnog financijskog sektora. Osnovna zadaća mikrokreditnog sektora je upravo omogućavanje dostupnosti financiranja svim građanima. Europski mikrofinancijski sektor je neizbježan za sve pojedince i preduzetnike koji žele da se osamostale i uključe se u financijske tokove. Rezultat poslovanja mikrofinancijskog sektora su nova radna mjesta i manji broj ljudi koji se oslanjaju na socijalna davanja, što ima pozitivan uticaj kako na građane, tako i na države i lokalne ekonomije. Upravo zbog toga, mikrofinancijske organizacije zaslužuju jaku podršku svojih i Europske vlade.
Članice Udruženja AMFI duži niz godina građanima Bosne i Hercegovine omogućavaju pristup mikrokreditnim proizvodima, kako pojedincima, tako i pravnim licima.“,
izjavila je Elma Zukić, predsjednice Udruženja.

Članci poput ovog - saznajte više