Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

Finansijski instrumenti u funkciji socijalnog, ekonomskog, društvenog razvoja sektor MMSP, Privredna komora Srbije

Facebook
Twitter
LinkedIn

Privredna komora Srbije

Prošle sedmice, Elma Zukić predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI učestvovala je u okruglom stolu „ Financijski instrumenti u funkciji socijalnog, ekonomskog društvenog razvoja sektora MMSP“, u organizaciji Privredne komore Srbije i Evropske međunarodne mreže – EMN.

Predstavnici Evropske komisije su diskutovali sa visokim zvaničnicma državnih institucija u Srbiji o svim mogućnostima pristupa finansiranja mikro, malih i socijalnih preduzeća ali i o evropskim iskustvima koja bi mogla da se prilagode tržištu Srbije.

Na panelu sa fokusom na mikrofinansiranje i mogućnost većeg obuhvata za različite segmente nebankarskih privrednika su predstavili mikrofinansijske i nebankarske institucije u EU, modele rada. Predsjednica AMFI – ja, gđa Elma Zukić govorila je o naučenim lekcijama u BiH, a svoje primjere iz prakse iznijeli su i Oskar Verlingden (EMN) uz kratak osvrt na situaciju u EU, Adrien Gizon, (ADIE) iz Francuske, Maria Doiciu primjer iz Rumunije, odnosno uticaj na ekonomiju i najnovije trendove.

Učesnicima okruglog stola obratila se i Perin Puže, direktor za investicije i društveni uticaj iz Evropskog Investicionog Fonda, Valentina Pateta, Banka Etika, Italija je govorila o međunarodnim i institucionalnim odnosima, nakon čega su primjer iz Belgije prezentovali Lens Lapu i Roksen Lemersje iz Mikrostarta.

Moderatori su bili poznati stručnjaci iz sfere ekonomije i finansija, gospođa Radojka Nikolić, glavna urednica magazina Biznis i finansije i Ekonometar i Gžegož Galušek, izvršni direktor Mikrofinansijskog Centra (MFC).    

Fokus je bio na Republici Srbiji o važnosti unapređenja pristupa finansiranju sektora MMSP u Srbiji o čemu su diskutovali ispred Privredne komore Srbije je Mihailo Vesović – direktor sektora, Filip Šanović – pomoćnik ministra finansija, Katarina Obradović Jovanović – pomoćnica ministra privrede, Nenad Erdoglija – zamjenik generalnog direktora iz Narodne banke Srbije, Dimitrios Niafas – direktor za EU politike iz Evropske komisije.

Prema riječima Mihaila Vesovića za mikrofinansiranjem najveću potrebu imaju početnici u poslovanju, socijalna preduzeća, mikro i mali privredni subjekti, odnosno nebankabilni segment privrede. Svi oni su praktično nevidljivi za banke jer iz različitih razloga nemaju mogućnost da uzmu bankarski kredit. Zbog toga je neophodno omogućiti funkcionisanje nebankarskih/mikrofinasijskih institucija, jer one ciljaju rizičnije kategorije klijenata. Sumirajući prioritetne oblasti na kojima se radilo u 2019. godini, i na kojima će se raditi i u 2020. godini u okviru Savjeta za MMSPD i Savjeta za omladinsko preduzetništvo, utvrđena je realna potreba za daljim unapređenjem okvira za pristup finansiranju. PKS je sredinom 2019. godine pokrenula Inicijativu da se formira radna grupa za izradu Zakona o nebankarskim nedepozitnim institucijama. Gdin. Filip Šanović istakao je da je Skupština Srbije usvojila 10. oktobra 2019. godine dva nova zakona – o alternativnim investicionim fondovima i o investicionim fondovima sa javnom ponudom, usaglašenih sa propisima EU. Gdin. Nenad Erdoglija, istakao je da je u Srbiji preko 60% odobrenih kredita u 2019. godini za mikro, mala i srednja preduzeća. Gdin. Dimitrios Niafas istakao je da je podrška mikrofinansiranju prioritetno u Evropskoj Komisiji i da je dobro što ćemo se informisati o različitim iskustvima iz EU zemalja, istakavši činjenicu da su mikrokreditni krediti počeli od 2010. godine sa budžetom od 200 miliona eura, a do sada su investirali oko 800 miliona eura iz EU budžeta u mikrofinansiranje, a u narednom periodu namjeravaju da pružaju podršku MMSP.

Iz BiH su prisustvovali i predstavnici MKD MIKROFIN-a, gdin. Braco Erceg i MKF Partner-a, gdin. Fuad Šehović.

Zahvaljujemo se Privrednoj komori Srbije i Evropskoj međunarodnoj mreži na odlično organizovanom i uspješnom sastanku.

Članci poput ovog - saznajte više