Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

Mikrofinansijski sektor u službi razvoja poduzetništva i ostanka mladih u BiH

Facebook
Twitter
LinkedIn

U slučajevima gdje mali poduzetnici ne mogu pristupiti tradicionalnim izvorima finansiranja, mikrofinansijski sektor je taj koji im pruža podršku u pokretanju i unapređenju njihovih biznisa.

„Poduzetnički impulsi“, naziv je drugog panela  koferencije „Uloga i značaj mikrofinansiranja“, kojeg je vodila  Azra Berilo (MKF MI – BOSPO), a u okviru kojega su  učesnici panela, koji su ujedno i korisnici usluga mikrofinansijskog sektora u BiH, predstavili svoje poslovne djelatnosti. Berilo je u uvodnom obraćanju naglasila da iako BiH ne zauzima visoko mjesto na globalnoj ljestvici kada je u pitanju pokretanje biznisa, ipak postoje oni koji su u tome uspjeli. 

Govoreći o svom poduzetničkom putu Sabina Krivdić, inače po struci lektorica, kazala je da joj  malinarstvo u početku bilo hobi, nakon čega je odlučila započeti sa  preradom maline i pčelarstvom. Na putu od ideje do uspjeha, u momentu kada su joj bila potrebna sredstva za unapređenje proizvodnje, naišla je na nerazumijevanje banaka od kojih nije mogla dobiti kreditna sredstva.

Namir Džerzović, iako ga je čekao zagarantiran posao u struci, odlučio je s roditeljima pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju. „Uložili smo u proširenje plasteničke proizvodnje, u zasade jagodičastog voća te u smještajne kapacitete, odnosno, minusne komore za zamrzavanje i lagerovanje maline“,istaknuo je Džerzović.

Adema Varaga je, također, krenula malim koracima da bi danas došla do toga da vodi uspješan  frizersko-kozmetički salon.„Biznis sam pokrenula 2012. godine i tada sam imala salon površine 20 metara kvadratnih, a danas, zahvaljujući podršci mirokreditnog sektora, radim u salonu koji se prostire na 80 metara kvadratnih i imam tri uposlenice“, kazala je Varaga.

Članci poput ovog - saznajte više