Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

Mikrokreditno finansiranje poboljšalo standard 90 posto korisnika

Facebook
Twitter
LinkedIn

Društveni efekti mikroreditiranja  i zaštita korisnika finansijskih usluga bio je naziv trećeg panela konferencije „Uloga i značaj mikrofinansiranja“ koja je u organizaciji Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI održana 19.11.2019. godine u Sarajevu. 

Voditelj panela bio je Braco Erceg (MKD MIKROFIN) u okviru kojeg su  predstavljeni  efekti mikrofinansiranja, uticaj mikrofinansiranja na razvoj poslovanja, unapređenje uslova života korisnika mikrokredita, zaštitu korisnika usluga mikrokreditiranja.

„Kada je u pitanju uticaj mikrokreditnog finansiranja, podaci pokazuju da je 80 posto korisnika unaprijedilo svoje poslovanje. Zahvaljujući mikrokreditnom finansiranju 90 posto korisnika potvrdio je da im se poboljšao životni standard“, kazala je Cico predstavljajući Studiju uticaja rađenu prošle godine u BiH.

Siniša Vukelić, urednik Capital.ba govorio je o percepciji javnosti kada su u pitanju mikrokreditne organizacije, ali i o značaju koji  mikrokreditne organizacije imaju  za razvoj poduzetništva.

„Uloga Ombudsmana za bankarski sistem FBiH je zaštita prava korisnika i promoviranje njihovih prava, savjetovanje, koordinacija između svih finansijskih insitucija, razmatranje prigovora, davanje preporuka,smjernica i mišljenja, unapređenje regulative itd.“, kazala je Smajlović.

Vladimir Rudić, Ombudsman za bankarski sektor Republike Srpske naglasio je da su Ombudsmeni tu kao podrška korisnicima koji su uglavnom u podređenom položaju u odnosu na finansijsku instituciju.

Panelisti su saglasni da mikrofinansijski sektor ima veliki, pozitivan uticaj na poduzetništvo, društvo i okoliš, ali da je potrebno raditi na edukaciji. Informisan, finansijski educiran i pravično tretiran korisnik, u mogućnosti je ispravno ocjeniti rizike koje finansijske usluge nose u vezi sa njegovim ekonomskim položajem, mogućnostima i stvarnim potrebama.

Članci poput ovog - saznajte više