Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

Održana svečana Skupština Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH AMFI

Facebook
Twitter
LinkedIn

Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH AMFI je u četvrtak, 15. februara, održalo prvu svečanu Skupštinu u Sarajevu.

“Svečana Skupština Udruženja AMFI je bila otvorenog tipa te su istoj prisustvovali pored članica Udruženja AMFI, viceguvernerka Centralne banke BiH Ernadina Bajrović, pomoćnica ministra za gospodarstvo i financijski sustav Federalnog ministarstava finansija Mirjana Vučić, direktor Agencija za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput te Boris Medak, pomoćnik direktora za pravnu podršku i licenciranje Agencije za bankarstvo Federacije BiH, međunarodni i domaći partneri sa kojima Udruženje AMFI realizira brojne uspješne projekte, koji su se obratili prisutnima na svečanoj Skupštini.

Članovi Skupštine su izabrali Gordanu Ćorsović za predsjedavajuću svečane Skupštine.

Predsjednica Elma Zukić je zajedno sa potpredsjednikom Udruženja AMFI Džavidom Sejfovićem podnijela Izvještaj o radu Udruženja AMFI u 2023. godini. Kako su istaknuli, Udruženje AMFI je u prošloj godini putem niza poduzetih aktivnosti radilo na jačanju institucionalnog kapaciteta Udruženja AMFI, unaprijeđenju ekosistema u kojem mikrokreditne organizacije djeluju, transparentnosti, podizanju standarda poslovanja i zaštite korisnika finansijskih usluge.

Posebno je istaknuto nekoliko projekata na kojem je Udruženje AMFI radilo u protekloj godini sa domaćim i međunarodnim partnerima.

U saradnji sa Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu EFSE je pripremljena sveobuhvatna “ESG Strategija za mikrokreditni sektor” koja će kreirati temelje za nove mogućnosti i prilike u pogledu pristupa finansijama, uvodeći inovacije u mikrokreditni sektor, ali i bh. društvo.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo istaći da mikrokreditni sektor u BiH ulaže napore u pogledu održivog razvoja i doprinosa ciljevima povezanim sa ‘zelenom’ tranzicijom. Sretni smo zbog činjenice da sektor ima već desetljeće iskustva kada je u pitanju S faktor, pomaganjem socijalno-ugroženih kategorijama stanovništva, ulaganjem u društvenu inkluziju kroz osnaživanje žena poduzetnica, podržavanjem održive poljoprivrede ali i da se uveliko implementiraju projekti i proizvodi povezani sa ‘zelenom’ energijom, mjerenjem CO2 emisija i dr. Želim istaći da bh. mikrokreditni sektor može biti pozitivan primjer za regiju i šire u pogledu implementacije ESG aktivnosti u finansijskom sektoru, te stoga je bitno da mikrokreditne organizacije u budućem periodu nastave sa transformacijom ka održivosti, kako bi bile u korak s novim nadolazećim zahtjevima u vezi ESG-a”, u svom govoru istakla je Zukić.

Uspostavljena je suradnju sa Banca ETICOM, koja je u 2023. godinu započela sa aktivnom podrškom Udruženja AMFI nizom aktivnosti u vidu edukacija, posjeta, jačanja kulturološkog dijaloga i međusobnog razumijevanja te aktivnom podrškom članica Udruženja AMFI koje u svojim strategijama imaju definirane etičke principe poslovanja.

Udruženje AMFI je sa Habitat for Humanity International pokrenuo projekat za unaprijeđenje stambenog mikrokreditiranja za podršku klimatkoj adaptaciji i energetskoj tranziciji. Zaključak konferencije “Energetska tranzicija domaćinstava” održanoj na Jahorini 2023. godini je da “Mikrokreditni sektor koji već ima značajno iskustvo u finansiranju projekata energetske efikasnosti u BiH, može dati nemjerljiv doprinos energetskoj tranziciji domaćinstava u našoj zemlji i biti važan alat u ispunjavanju ciljeva iz ‘EU zelene agende’ u ovom segmentu, posebno cijeneći činjenicu da od ukupne potrošnje energije u BiH 52 posto čine domaćinstva.”

Zajednička karakteristika svih ovih projekata, ali i Udruženja AMFI, jeste vjerovanje u bolje sutra, te da ideje mijenjaju svijet i čine ga boljim mjestom za život svih nas.

Dodjelom zahvalnica institucijama koje su usmjerene na stvaranje jakog i stabilnog mikrokreditnog sistema, tržišno orijentisanog i oslonjenog na međunarodne standarde poslovanja i supervizije mikrokreditnih organizacija, stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta, poticanjem dijaloga i transparentnim djelovanjem te spremnosti da podržiti rad Udruženja AMFI, sa ciljem sinhroniziranog djelovanja ka članicama i podrške krajnjim korisnicima zatvorena je svečana Skupština

Članci poput ovog - saznajte više