Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

OPORAVAK MIKROKREDITNOG SEKTORA U BIH

Facebook
Twitter
LinkedIn
Oporavak mikrokreditnog tržišta u BiH

Sarajevo, 25.03.2013. – Poslovanje mikrokreditnih organizacija u BiH u 2012. godini bilo je tema konferencije za medije održane u sarajevskom hotelu „Europa“ u organizaciji Udruženja mikrokreditnih organizacija „AMFI“. Većina mikrokreditnih organizacija, članica AMFI-ja, koje imaju tržišno učešće u BiH od 98%, zabilježile su pozitivan finansijski rezultat tokom 2012. godine. Prema  podacima Udruženja, portfolio u riziku preko 30 dana u mikrokreditnom sektoru je u 2012. godini iznosio 1,99% što je za 3,49% niže u odnosu na 2010. godinu. Gđa. Sadina Bina, predsjednica Upravnog odbora AMFI-ja je prilikom svog obraćanja istaknula slijedeće: „Sa zadovoljstvom predstavljamo rezultate mikrokreditnih organizacija jer su evidentni pozitivni pomaci u našem poslovanju.  Primjera radi broj plasiranih kredita u protekloj godini je veći sa skoro 20% u odnosu na 2010. godinu, a iznos plasiranih kredita za skoro 8% u odnosu na 2011. Ipak, još uvijek se ne može govoriti o potpunoj stabilizaciji obzirom na ekonomsko stanje u zemlji, kao i ograničavajući zakonski okvir za poslovanje mikrokreditnih organizacija.“  Gđa. Bina je u nastavku dodala da je u budućnosti neophodno harmonizirati propise u oba entiteta BiH, jer mikrokreditne organizacije posluju na jedinstvenom ekonomskom tržištu, ali pod različitim uslovima.

U nastavku predstavljanja rezultata sumirani su i cjelokupni finansijski, institucionalni i socijalni učinci mikrokreditnog sektora u BiH za period od 1996.-2012. U svom izlaganju,  gosp. Braco Erceg, član Upravnog odbora AMFI-ja je izjavio sljedeće: „Mikrokreditne organizacije u BIH su svojom mikrokreditnom djelatnošću od 1996. davale i daju značajan doprinos ukupnom društveno-ekonomskom oporavku i razvoju Bosne i Hercegovine na smanjenju siromaštva i povećanju zaposlenosti. U navedenom periodu plasirano je preko 6,5 milijardi KM, koje je koristilo oko 560 000 lica  čime je omogućen pristup sredstvima za oko 60% osoba koje ne ispunjavaju uslove za korištenje kredita u komercijalnim bankama.  Po osnovu  plaćenih poreza, doprinosa i taksi za zaposlene u mikrokreditnim organizacijama ili plaćenim drugim porezima godišnje za 1783 zaposlenih u našem sektoru se uplati preko 12 miliona  KM.“

Mikrokreditni sektor u BiH  je ocijenjen kao jedan od najuspješnijih u svijetu što je potvrđeno u dvije studije o socijalnom uticaju mikrokreditiranja u Bosni i Hercegovini urađene pod pokroviteljstvom Svjetske banke, a ulazak u 2013. godinu je obilježen dobijanjem prestižnog Certifikata za zaštitu klijenata, u okviru globalnog projekta „Smart Campaign“, od strane dvije članice Udruženja  – Mikrofinansijske fondacije PARTNER i mikrofinansijske fondacije EKI.  
Ove dvije članice su među prvih 5 u svijetu sa ovim prestižnim priznanjem.   
Proces certificiranja je vođen uz podršku Međunarodne finansijske korporacije IFC-a, članice grupacije Svjetske banke.

Članci poput ovog - saznajte više