Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

PROGRAM EUROPSKE UNIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE I SOCIJALNE INOVACIJE (EASI)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini – AMFI Elma Zukić prisustvovala je radnom sastanku Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI), koji je organizovan u Bukureštu od strane European Microfinance Network (EMN).

Program za zapošljavanje i socijalne inovacije finansijski je instrument za promociju visokog nivoa kvalitetnog i održivog zapošljavanja na nivou EU-a, garantovanje primjerene i dostojne socijalne zaštite, borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva te poboljšanje radnih uslova. Program je otvoren za sve zemlje članice EU, kandidate za članstvo ali i za zemlje koje su potencijalni kandidati za članstvo, kao što je BiH.

Ovim Programom direktno upravlja Europska Komisija i njime su objedinjena tri programa EU-a kojima se od 2007. do 2013. upravljalo odvojeno: PROGRESS, EURES i mikrofinansijski instrument Progress.

Od januara 2014. godine ti programi tvore tri osovine Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije a njima se podupiru: modernizacija politike zapošljavanja i socijalne politike, radna mobilnost i pristup mikrofinansiranju i socijalno poduzetništvo. Ciljevi osovine koja se tiče pristupa mikrofinansijskim uslugama i razvoju socijalnog poduzetništva su povećanje dostupnosti i raspoloživosti mikrofinansiranja za ranjive skupine koje žele osnovati ili razviti firme ili mikro preduzeća, jačanje institucijskog kapaciteta pružatelja usluga mikrokreditiranja, i podupiranje razvoja socijalnih preduzeća, posebno olakšanjem pristupa finansiranju.

Mikrokreditne organizacije (MKO) iz BiH su jako zainteresovane za pogodnosti iz ovog Programa koje se tiču pristupa mikrofinansijskim uslugama i jačanju socijalnog poduzetništva koje bi znatno pomogle daljem razvoju mikrokreditnog sektora u BiH u njegovoj misiji osiguranja finansijske inkluzije, smanjena siromaštva, povećanja zaposlenosti, i generalno unaprjeđenja uslova života korisnika mikrokredita.

Članci poput ovog - saznajte više