Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

Za dalji razvoj mikrokreditnog sektora potrebna regulatorna podrška

Facebook
Twitter
LinkedIn

O regionalnim i globalnim trendovima mirofinansiranja razgovaralo se u okviru prvog panela konferencije „Uloga i značaj mikrofinansiranja“, pod nazivom„Regulatorni okviri – razvojne perspektive i upotreba novih tehnologija“ koji je moderirao Samir Bajrović, direktor MKF SUNRISE. Ovaj panel ima namjeru da obezbjedi kratki pregled novih regionalnih i globalnih tredova u razvoja mikrokreditne djelatnosti kroz postojeća i potencijalna regulatorna rješenja i prakse.

Mirzet Ribić, ekspert za mikrofinansije, dao je historijski pregled razvoja mikrokreditnog sektora u BiH, njegovim djelatnostima, ciljevima te šta je potrebno uraditi kako bi se ovaj sektor nastavio razvijati.

Oscar Verlinden – Advocacy Manager, European Microfinance Network (EMN) dao je uporedni prikaz regulatorne prakse i iskustava EU.

Nudžejma Avdagić, direktorica sektora za pravnu podršku i licenciranje Agencije za bankarstvo FBiH govorila je o ulozi Agencije, ali i o novim trendovima razvoja i preduslovima za digitalizaciju.

Grzegorz Galusek , izvršni direktor Microfinance Centre (MFC) pojasnio je u kom smjeru ide EU kada su u pitanju inovacije i digitalizacija  u finansijskom sektoru. Posebno je naglasio Akcioni FinTech plan koji sadrži tri osnovne oblasti-novi biznis modeli, nove tehnologije i cyber sigurnost.

Za dalji  razvoj sektora neophodna je harmonizacija zakonskih propisa u FBiH i RS, jačanje uloge regulatora i unapređenje internih kapaciteta, te eliminiranje kolizije između različitih zakonskih propisa.

Članci poput ovog - saznajte više