Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

Zukić: Moratorij na kredit nije jedina mjera koju nudimo našim klijentima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Preuzeto sa: Dnevni Avaz – Link

Predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI) Elma Zukić

Moratorij na otplatu kredita već je poznata mjera, koja se koristila i u vrijeme poplava iz 2014. godine, te su mikrokreditne organizacije u potpunosti spremne na potpunu i adekvatnu primjenu ove mjere tamo gdje se utvrdi da će ova mjera klijentima najbolje odgovarati, kazala je za “Avaz” predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI) Elma Zukić.

Dodala je da Udruženje predstavlja mikrokreditne organizacije na nivou oba entiteta RS i FBiH.

– Bitno je istaknuti da je mikrokreditni sektor u Bosni i Hercegovini stabilan i da će mikrokreditne organizacije u našoj zemlji učiniti sve kako bi osigurale njegovu stabilnost i u narednom periodu. Moratorij je samo jedna od preporučenih mjera koje se mogu koristiti. Mikrokreditne organizacije žele nastupiti partnerski, pomoći klijentima čije su djelatnosti, ali i privatni status fizičkih lica, najugroženiji pandemijom – pojasnila je.

Prema njenim riječima, bez obzira na otežan rad, sve mikrokreditne organizacije osigurale su kontinuitet poslovanja, prilagodile se trenutnoj situaciji kroz adekvatne preventivne epidemiološko-higijenske mjere, kao i prilagođen kontinuitet i način komunikacije prema klijentima kako bi klijenti u svakom momentu dobili odgovore i potrebne informacije.

– Nadamo se da će Vlade na svim nivoima sačiniti i realizirati programe poticaja i za klijente mikrokreditnog sektora. Svakom pojedinom klijentu pristupit ćemo individualno kako bi se iznašlo optimalno rješenje u prevazilaženju teškoća, kako u otplati postojećih zaduženja, tako i u podršci likvidnosti kako bi klijenti nastavili sa svojim daljnjim aktivnostima. Bitno je istaknuti da 35 posto klijenata mikrokreditnog sektora čine klijenti koji se bave poljoprivrednom djelatnošću. Vjerujemo da ćemo u narednom periodu svi zajedno još i više potpomagati ovu granu privrede, kao i malih proizvođača/gazdinstva, posebno znajući da se radi o domaćoj industriji – istaknula je Zukić.

Na naše pitanje o društveno odgovornom poslovanju, Zukić ističe da su mikrokreditne organizacije i ovog puta, kao i mnogo puta do sada, reagirale brzo na humanitarnom planu.  

– Udruženje AMFI, posredstvom UNDP-ja, u procesu je nabavke tri respiratora koji će biti uručeni kliničkim centrima, kao i medicinske i zaštitne opreme. Ponosni smo na naše članice koje su se aktivno uključile u humanitarne akcije širom BiH. Mikrokreditne organizacije su tokom perioda od kada je naša zemlja, kao i ostatak svijeta, pogođena pandemijom, djelovale nesebično na prostoru FBiH i RS na način da su osigurale potrebnu medicinsku opremu u 26 općina, tj. bolnica, Crvenom krstu, domovima zdravlja i penzionera, 100 laptopa osnovcima i srednjoškolcima širom zemlje, u Banjoj Luci je organizirana besplatna dostava osnovnih životnih namirnica ugroženim kategorijama stanovništva: starijima od 65, hroničnim bolesnicima, slabovidim osobama, trudnicama, osobama s invaliditetom. Donirali smo potrebnu opravu za ležeće pacijente kojima su sada zabranjene bilo kakve posjete, zatim na odjele hematoonkologije osigurali smo pulsne oksimetre, vrlo bitne za praćenje stanja malih onkoloških pacijenata za kliničke centre u Tuzli, Sarajevu i Banjoj Luci, za Kantonalnu bolnicu Goražde medicinsku opremu, kao i još mnogo toga pojedinačno, prvenstveno prema medicinskim ustanovama u cijeloj BiH. Mikrokreditni sektor pomagat će i u narednom periodu lokalnim zajednicama i nastaviti provoditi društveno odgovornu misiju – zaključila je Zukić.

Članci poput ovog - saznajte više