Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

Hata Omerović, Gradačac

Facebook
Twitter
LinkedIn

Iako Hata Omerović iz Gradačca potiče iz porodice koja se oduvijek bavila poljoprivredom, nije planirala da i njen životni put bude primarno podređen poljoprivredi. Svoj radni vijek Hata je započela u tvornici KULA u Gadačcu, no početkom ratnih dejstava 1992. godine, napustila je posao i u borbi za pukom egzistencijom, Hata se okreće poljoprivrednoj djelatnosti.

Pored proizvodnje mlijeka, bavila se i proizvodnjom pekmeza, džemova, proizvodnjom bamlje a onda i voćarstvom. Uz troje djece nije nimalo lako obrađivati zemlju, brinuti se o kravama, ali Hata kaže kako je ljubav zapravo njen motivator: ‘Ja jako volim svoj posao, nije mi ništa teško, naročito kad se vide rezultati uloženog truda, kad veliki voćnjak potpuno rodi i kad znam da će biti dobra zarada’, veselo će Hata.

Veliki voćnjak ima 21 dunum zasađenih šljiva, različitih sorti, a pored voćnjaka i krava, Hata i njena porodica siju veće površine kukuruza i pšenice.

Prisjećajući se kako je teško nekada bilo raditi, Hata je danas zahvalna što imaju vlastiti traktor, što je otkupna stanica za mlijeko blizu, te što imaju obezbjeđen otkup voća. Danas Hata vodi registrovano

poljoprivredno gazdinstvo za proizvodnju mlijeka, mesa, žitarica i voća. Svi članovi porodice su zaposleni, Hata, njen muž, njihovo troje djece i svekar, a u vrijeme berbe angažuju i dodatnu radnu snagu.

‘Jako volim svoj voćnjak, kad ga sredimo, dotjeramo, ljepota jedna, ništa mi stvarno nije teško. Sretna sam kad smo svi zdravi i živi, a još kad i šljiva rodi, pa dobra cijena… mene raduju i male stvari, sitnice, novo tele u štali… Ma, sve što ide dobro i svojim tokom i gdje se vidi napredak’, poručuje Hata Omerović.

Hata je već 12 godina MI-BOSPO klijentica, kaže da je kredite počela koristiti kad je mogla zaraditi da ih i otplati. Prvi kredit uložila je za kupovinu krave, a poslije su krediti bili za obradu zemlje, za voćnjak, za kupovinu druge krave, te za mehanizaciju koja im je pomogla u radu.

Nije lako biti uspješan u teškom poslu kakvo je poljoprivreda, u poslu u kome, kako kaže Hata ‘stalno gledaš u nebo i čekaš’, gdje je problem suša, kiša… Ali, recept za biti sretan i uspješan svakako je voljeti svoj posao. I kad je dobro i kad je teško…

Članci poput ovog - saznajte više