Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

NAJLJEPŠI PROZORI U SELU

Facebook
Twitter
LinkedIn
Najljepši prizori u selu

U mjestu udaljenom 4,5km od Zenice je dom Mehmedove porodice. Dvije generacije žive u dvospratnoj kući, 7mx6m, izgrađenoj prije 30 godina. Na gornjem spratu žive Mehmed (56), njegova supruga (56) i sin (29). Na donjoj etaži živi Mehmedov stariji sin (30) sa svojom suprugom (29) i njihovo dvoje djece. Mehmed unuk ima 9 godina i ide u osnovnu školu kilometar udaljenu od njegove kuće. Mehmedova unuka ima 10 mjeseci i najmlađi je član porodice. Unuk će za dvije godine svoje školovanje morati nastaviti u školi 4,5km daleko od njihove kuće. To je dug put za ići pješke u školu. 

2003.godine Mehmedova porodica doselila se u područje u blizini Zenice iz udaljenog sela. Uspjeli su kupiti ovu kuću, tako da mogu biti bliže gradu zbog djece. Mehmed je nekad radio kao rudar, a njegova supruga je domaćica. U 2010.godini Mehmed je poslan u penziju nakon što je 10 godina bio nezaposlen. Porodica je teško živjela i puno toga pretrpjela u tom razdoblju.

Mehmed je jedini član ove porodice koji ima redovna primanja. Otkad je otišao u penziju on dobija cca 300,00KM mjesečno. To nije dovoljno novca za osigurati pristojan život svojoj porodici, tako da on dodatno radi sve vrste poslova koji mu se ponude. Mehmed i stariji sin svako jutro rade na pijaci u Zenici. Imaju mala kolica i prenose pakete trgovcima ili istovaraju kamione za ljude koji prodaju namirnice na pijaci. Za jedno prenošenje paketa i tereta dobiju po 1KM. Nakon posla na pijaci Mehmed pomaže starijoj gospođi u njihovom selu oko radova po njivi ili oko kuće. Na ovaj način može zaraditi i do 10KM po poslu. Od 300KM Mehmedove penzije oni plaćaju račune za struju i vodu te uspiju kupiti nešto hrane. Mehmedova supruga kaže da ona može napraviti 3-4 različita jela od 1 kg mesa i da uspiju preživjeti iz mjeseca u mjesec. Mehmedov mlađi sin ne može uopće raditi tako da on ostaje kod kuće, a Mehmedova snaha je također nezaposlena. 

Iako je njihov život težak oni su sretni. Sretni su što imaju krov nad glavom te planiraju adaptacije na kući koje mogu priuštiti i na taj način poboljšavaju svoje životne uslove. Kako je kuća izgrađena prije 30 godina i nema nikakve toplotne izolacije Mehmed je uzeo kredit od 500KM u LOK MKF i kupio nove PVC prozore za svoj dom. Zamijenjeni prozori su sada najvažniji i najljepši dio njihove kuće. „Sada je toplije“ kažu ponosno. Kažu da im je potrebno i manje drva za ogrev što ih dodatno čini još sretnijima. Uštedi se novca na ogrevu i to im olakšava život. 

Na ostatku kuće potrebne su dodatne intervencije, ali oni ne mogu priuštiti da rade sve odjednom. Zato planiraju polako uz podršku zaposlenika i LOK-a i besplatne savjete građevinskog inžinjera LOK MKF u okviru projekta poboljšanja životnih uslova. Već su razgovarali da kupatilo je staro i oronulo tako da je već sada planirana sljedeća adaptacija u kupatilu. Čim se isplati trenutni kredit, uzet će novi kredit za poboljšanje stambenih uslova i dodatno poboljšati uslove života u svom domu.

Članci poput ovog - saznajte više