Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

OPORAVAK MIKROFINANSIJSKOG SEKTORA

Facebook
Twitter
LinkedIn

Značajan porast finansijske stabilnosti

Sarajevo, 27. 03. 2012. godine – Analize poslovanja  članica  Udruženja  mikrokreditnih oganizacija u Bosni i Hercegovini pokazuju da ovaj sektor nastavlja pokazivati pozitivne rezultate oporavka, nakon krize koja je zahvatila i najrazvijenija finansijska tržišta.

Negativni rast bosanskog mikrofinansijskog sektora tokom proteklih godina počinju da pokazuju znakove života. Od tržišnog vrhunca iz 2008. godine i kasnijeg pada, uložen je trud koji je uspio spasiti bh. mikrofinansijsku industriju od propadanja, uključujući poboljšanje kreditnog registra i stvaranje centra o savjetovanju dužnika o upravljanju svojih dugovanja. Uzimajući u obzir uloženi trud, ohrabrujuće je vidjeti prema   MIX-ovom barometru (30. septembra 2011. godine), da je MIX MARKET, vodeći globalni mrežni poslovno-finansijski informator, predvidio da će nakon negativnog rasta u posljednjoj četvrtini, tržište u narednih 12 mjeseci početi da raste kako u pogledu dužnika tako i u pogledu kredita. MIX je također predvidio da će portfolio u riziku ­> 30 dana ostati nizak ili će nastaviti da pada. Na početku godine on je smanjen za gotovo 11%, a nakon devet mjeseci 4,5%. Prateći izvještavanje  od 30. septembra 2011. godine, izgleda da je predviđeni porast došao kvartal ranije. MFI izvještavaju o  nastavaku opadanja u njihovim kreditnim portfolijima, ali i prvo nacionalno povećanje aktivnih dužnika u gotovo tri godine.

Ohrabrujući trendovi

Pomak je svakako rezultat napora uloženih kroz primjenu prakse odgovornog kreditiranja, ostvarivanja misije i ciljeva mikrokreditnog sektora, kao i poboljšanja Centralnog registra kredita. Većina članica Udruženja završila je 2011 godinu sa pozitivnim finansijskim rezultatom, a rezerve za kreditne gubitke smanjene su za 7,4% u poređenju sa  istim periodom prošle godine. Mikrokreditne organizacije zapošljavaju   oko 1800 radnika čime se povećavaju budžeti administrativnih jedinica kroz poreze i doprinose na plate i naknade  zasposlenih u mikrokreditnim organizacijama, kao i kroz poreze i doprinose koje plaćaju mikropoduzetnici  nako što su razvili  posao prijemom  mikrokredita u određenom vremenskom periodu.

U 2012. godini će se nastaviti sa jačanjem finansijske stabilnosti, a u cilju stvaranja  prostora za rast mikropoduzetništva i poljoprivredne proizvodnje.

Članci poput ovog - saznajte više