Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini
Association of Microfinance Institutions in Bosnia and Herzegovina

Zagrebačka 50/IV

71000 Sarajevo, BiH

info@amfi.ba

Javite nam se!

Pon - Pet:

7:30 - 16:00

PRIPAJANJE LOK I ŽENE ZA INTERNATIONAL

Facebook
Twitter
LinkedIn
LOK i žene international

Sarajevo, 05.03.2013. – Kao odgovor na izazove i potrebe konsolidacije mikrokreditnog sektora, Mikrokreditna fondacija LOK Sarajevo (LOK MKF) i Mikrokreditna fondacija „Žene za žene International“ Sarajevo (MKF ŽŽI) su se pripojile. LOK MKF godinama uživa poziciju među pet vodećih mikrokreditnih organizacija u BiH i svoj imidž na tržištu gradi na kontinuiranom praćenju zadovoljstva svojih klijenata, unapređenju kvaliteta i širenju dostupnosti svoje ponude što većem broju stanovnika, dok MKF ŽŽI posvećeno djeluje i pruža podršku ženskom poduzetništvu. Ove dvije mikrokreditne fondacije su među prvima prepoznale značaj stabilizacije mikrokreditnog sektora i vlastiti interes u okrupnjavanju mikrokreditnih organizacija, članica AMFI – Asocijacije mikrokreditnih institucija u BiH.  MKF ŽŽI je pripojena LOK MKF vlastitim znanjem i snagama čime je napravljen veliki iskorak u pogledu stereotipnog poimanja procesa pridruživanja.

„Stanje na tržištu je vrlo turbulentno i puno izazova. Od upravljačkog kadra se zahtijeva stalno praćenje i analiziranje tržišta, donošenje pravilnih odluka i preuzimanje rizika. Poslovnu politiku je potrebno kontinuirano prilagođavati zahtjevnoj i nimalo lakoj ekonomskoj situaciji u okruženju“, rekao je Nusret Čaušević, direktor LOK MKF.   Dalje poručuje kako je upravo zbog navedenih razloga „menadžment LOK MKF donio stratešku odluku o pripajanju čiji je osnovni cilj bio jačanje kapitalne osnove, stabilnosti i kvaliteta portfelja, kako bi našim klijentima i cjelokupnoj zajednici bile pružene povoljnije i kvalitetnije usluge“.

“Konsolidacija mikrokreditnog sektora u BiH je potrebna, ali i neizbježna prvenstveno u cilju poboljšanja efikasnosti u radu samih fondacija. MKF ŽŽI je odabirom LOK MKF dobila pouzdanog partnera koji je preuzeo odgovornost za nastavak finansiranja žena poduzetnica s većim mogućnostima uz značajno poboljšanje palete kreditnih proizvoda i usluga u odnosu na ponudu koju su imale u MKF ŽŽI”, rekla je direktorica MKF ŽŽI, Seida Sarić.

LOK MKF, pojačana pridruživanjem kolegica i kolega iz MKF ŽŽI, u narednom periodu će još predanije i profesionalnije biti na usluzi za 25.000 klijenata širom BiH.  Na taj način će direktno doprinijeti kreiranju boljih životnih uslova ekonomski i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, kako na selu tako i u gradu.

Detaljne analize koje su izvršili stručnjaci ove dvije mikrokreditne fondacije, kao i efikasan i uspješno završen process pripajanja jasno indiciraju na pozitivne dugoročne efekte. Ojačana LOK MKF može sa sigurnošću očekivati i veću dostupnost izvora finansiranja u odnosu na sadašnje.

„Pripajanje ove dvije fondacije može da služi kao primjer progresivnog iskoraka u okrupnjavanju mikrokreditnog sektora u Bosni i Hercegovini,“ istaknula je Dragana Mehmedović, sekretar Udruženja AMFI.

Članci poput ovog - saznajte više